OVER VERBLIJF

Mag mijn hond mee?


Het is mogelijk om je hond mee te nemen. Wel willen we graag dat je hond niet op de bovenverdieping komt en ’s nachts in de (verwarmde) bijkeuken en/of bench slaapt. We verwachten dat je toezicht houdt op je hond.
Mag een barbecue of kampvuur?


De Oude Zondagschool is een monument waar we zuinig op zijn. Daar komt bij dat het vaak droog is in het bos. Daarom is het niet toegestaan om open vuur zoals een terrashaard, kampvuur of barbecue bij de vakantiewoning te maken om brand te voorkomen.
Is de vakantiewoning rookvrij?


Ja, in de vakantiewoning mag niet gerookt worden.
Hoe compleet is de keuken?


De moderne, luxe keuken is van alle gemakken voorzien zoals een inductiekookplaat, oven en magnetron, waterkoker, koelkast met vriesvak en vaatwasser. Ook is er een moccamaster koffiezetapparaat en een espresso potje. Basisvoorraad zoals peper, zout, vaatwasblokjes, thee en koffie is altijd aanwezig. Verder is er een luxe pannenset en is er voldoende keukenlinnen aanwezig (handdoeken, theedoeken, vaatdoeken). Er is veel bergruimte voor boodschappen of andere eigen spullen, zowel in de keuken zelf als in de trapkast.
Wat is de indeling van de woning beneden?


Je komt doorgaans binnen via de achterdeur in de bijkeuken. Hier is ook een ruime kapstok voor je jas. Vanuit de bijkeuken kom je in de ruime woonkamer en keuken. Ook kun je hier naar de badkamer en met de trap naar boven. Ook is er een ruime trapkast met veel bergruimte.
Wat is de indeling van de woning boven?


Boven zijn twee slaapkamers met in totaal vijf bedden. In het derde kleine kamertje staat een zesde bed. Ook is er een vaste kast met bergruimte. In het kleine derde kamertje staat een kledingrek.
Zijn bedlinnen en badhanddoeken aanwezig?


Alles is aanwezig en bij de prijs inbegrepen. De bedden worden voor je opgemaakt. Ook zijn er voldoende (bad)handdoeken aanwezig.
Wat is er aanwezig in de badkamer?


De moderne, ruime inloopdouche biedt voldoende ruimte voor het ophangen van handdoeken en kleding. De douche heeft een mengkraan en een waterbesparende douchekop die ook in luxe hotels gebruikt wordt. In het badmeubel is er bergruimte in de lades, ook ligt de föhn hier. Er is een designradiator voor verwarmde handdoeken. Er zijn voldoende handdoeken en badhanddoeken aanwezig. In een apart deel van de badkamer is het toilet met een eigen wastafel.
Wat voor bedden zijn er?


Op de slaapkamers staan boxsprings met allergie-bestendige dekbedden. De bedden worden voor je opgemaakt. De slaapkamer aan de boskant is voorzien van een tweepersoonsbed, welke ook als twee eenpersoonsbedden kan worden klaargezet. Op de andere slaapkamer staan drie eenpersoonsbedden. We kunnen dit naar wens ook als tweepersoonsbed voor je neer te zetten. In het kleine kamertje is een kwalitatief zeer goed opklapbed aanwezig, voor de zesde slaapplek.
Wat is er voor internet, tv en radio?


In de Zondagschool is er supersnel internet en interactieve TV via een glasvezel aansluiting. Je kunt eenvoudig programma’s terugkijken. Ook is er een chromecast zodat je eenvoudig je eigen Netflix of Videoland met behulp van je mobiel kunt kijken. Ook is er een internet radio met Spotify Connect, zodat je ook je eigen muziek eenvoudig kunt streamen. Natuurlijk kun je ook gewoon radio luisteren. In de TV zit ook een DVD speler en er is een collectie speelfilms en een aantal kinder-dvd’s aanwezig.
Zijn er ook spelletjes en boeken?


Jazeker! Er zijn diverse gezelschapsspellen voor uren plezier op een regenachtige dag. Ook is een boekenplank met een leuke collectie over de lokale geschiedenis, kookboeken en een paar leesboeken. Als je een ander boek wilt lezen (of eigen boek ruilen) dan kun je op loopafstand terecht bij een minibieb.
Wat is er voor kinderen aanwezig?


Voor kleine kinderen is er een kinderstoel, traphekje (voor bovenaan de trap), campingbedje en duplo aanwezig. Op aanvraag is er een tweede kinderstoel en campingbedje beschikbaar. Het bos is een leuke speelplek voor kinderen en (groot-) ouders. Er is een schommelband en steeds weer andere door gasten ‘gebouwde hutten’ van boomtakken. Als omheining is er een schutting bij de parkeerplaats en voor het pand een heg. Het aangrenzende bos heeft een boomwal als natuurlijke afscheiding naar de weg.
Kan ik een wasje bij jullie doen?


Jazeker! In de bijkeuken staat er een wasmachine en (eco) wasmiddel voor je klaar. Ook is er een klein wasrekje waarop de was kunt ophangen.
Waar kan ik buiten zitten?


Direct achter de woning is er een terras met een ruime tafel met zes stoelen. Aan de rand van het bos staat een picknicktafel met prachtig uitzicht over de landerijen.
Last van insecten en dergelijke?


In de Achterhoek zijn veel eikenbomen en er kan dus niet uitgesloten worden dat de eikenprocessierups voorkomt. Ook bij De Oude Zondagschool zijn er veel eikenbomen. In de afgelopen jaren was de overlast direct bij de woning zeer beperkt. De gemeente heeft actief beleid om de eikenprocessierups (biologisch) te bestrijden langs de openbare weg. Maar we kunnen niet uitsluiten dat je toch wat last hebt. Dit meestal beperkt en gaat over het algemeen na enkele dagen weer over. Op de slaapkamers zijn er horren voor de dakramen, zodat je ‘s nachts met open raam kunt slapen zonder dat insecten binnen kunnen komen. De woning ligt naast een bos, waar in natte periodes veel pissebedden zitten. We hebben diverse maatregelen getroffen om te voorkomen dat er pissebedden binnen komen. Dit is echter niet helemaal te voorkomen.
Hoe werkt dat, continu verwarmen met een warmtepomp?


De warmtepomp verwarmt de woning continu. Verwarmen kost op deze manier weinig energie maar opwarmen gaat langzaam. De radiatoren worden maar een klein beetje warm, afhankelijk van de buitentemperatuur. De thermostaat kan dag en nacht op dezelfde stand blijven staan. De radiatoren bij de voorgevel hebben kleine ventilatoren die de warmte verspreiden.
Aan wat voor weg ligt De Oude Zondagschool?


De Oude Zondagschool ligt op een beeldbepalende plek op de hoek van twee plattelandswegen. De Sondernweg is een zestig kilometer weg met één baan en twee rode fietsstroken. De Veldweg is een smal plattelandsweggetje. Er is regelmatig landbouwverkeer, zeker als het mooi maai- of oogstweer is. Het (werk) verkeer van het dorp naar buurtschappen volgt het ritme van de dag, soms is er wat meer verkeer maar vaak is het vrij rustig en 's avonds stil.

OVER ACTIVITEITEN

Waar zijn leuke wandelroutes?


In de directe omgeving kun je eindeloos wandelen over de vele kleine land- en zandweggetjes. Er is een uitgebreid wandelroutenetwerk dat steeds uitgebreid wordt. De Rensinkroute loopt direct langs de zondagschool. Op Achterhoek.nl is informatie te vinden over de 3000 km wandelroutes in de Achterhoek. Ook op de website Mooi Achterhoek zijn wandelroutes te vinden. Op de website van IVN Oost-Achterhoek is een agenda te vinden voor wandelingen onder leiding van een gids. Een aanrader is ook om te gaan wandelen in het landschapsreservaat Aaltense Goor, waar goor ontginning heeft plaatsgevonden. Het gebied was van nature erg nat, waardoor de boeren pas in mei en juni konden hooien. In de 18e eeuw is gestart met het ontginnen van het goor. In Het Woold in Winterswijk kun je wandelen door uitgestrekte bossen. Parkeren kun je bij de strandlodge. Daar is het ook heerlijk eten. Ook kun je onder begeleiding gaan wandelen rond en in de steengroeve in Winterswijk. Wie weet, vind je nog een mooi fossiel!
Waar zijn leuke fietsroutes?


Het fietsroutenetwerk loopt direct langs de zondagschool (van knooppunt 43 naar 59). Verken het grensgebied met Duitsland op de fiets in het prachtige buitengebied van Aalten. Een coulissenlandschap met mooie akkers afgewisseld met koeien in glooiende weilanden en oude boerderijtjes. De lanen met oude eiken en beuken en vele stukken bos maakt het een afwisselend landschap. Op Achterhoek.nl is veel informatie te vinden over fietsen in de Achterhoek. De gemeente Aalten rijk is aan cultuurhistorisch erfgoed, de verschillende locaties zijn met elkaar verbonden in twee fietsroutes van ongeveer 35 kilometer. Onderweg krijg je informatie over de locaties die je passeert via routeboekjes, informatiepanelen, filmpjes of de website van Erfgoed Aalten. Ook zijn er leuke mountainbike routes.
Waar kan ik met kinderen naar de boerderij?


Speelboerderij, museum en pannenkoekenboerderij de Neeth is superleuk voor kinderen en heel relaxed voor (groot-) ouders! Ook in Sinderen is er zo’n leuke speelboerderij, Koffieboerderij Groot Nibelink.
In Aalten is er de Belevingsboerderij De Ahof, deze kinderboerderij zit in een oude boerderij midden in het dorp. Ook leuk, een bezoek aan een varkensstal. Super leerzaam voor kinderen. In Aalten kan dat bij Boerderij Rotink en Boerderij van Schijndel. Varkens buiten de modder zien? Met een paar minuten fietsen van de zondagschool zie je tevreden wroetende varkens bij de Kruisdijk 4a. Bij Suzies Farm kun je melkvee bedrijf bezoeken. In het bijbehorende restaurant worden verse producten van de boerderij gebruikt. Ook wordt jaarlijks de Farm & Country Fair georganiseerd, super leuk om met kinderen te bezoeken. Op Kaas- en Beleefboerderij Weenink in Lievelde mogen de kinderen tussen de dieren lopen en knuffelen. Ook kun je leren hoe je een koe moet melken. In Winterswijk is er er een traditionele klompenmakerij met ouderwetse boeren klompen.
Welke avonturenparken zijn er in de omgeving?


Zin in boomklimmen? In Ruurlo is er het Klimbos Achterhoek en in Winterswijk Klimbos Survival. In Winterswijk is er het Avonturenpark Sevinkmolen. In Braamt is het Land van Jan Klaassen met indoor speeltuin. In Lievelde is de binnen- en buitenspeeltuin Megapret. Net over de grens is er een leuk wildpark, het Biotopwildpark in Isselburg. Het grote pretpark Wunderland Kalkar is slechts op 31 km in Duitsland.
Waar kan ik zwemmen?


Op vijf kilometer is er in Aalten zwembaden ’t Walfort met een overdekt en buitenbad. Een aanrader is het subtropische zwembad Bahia net over de grens in Duitsland, negen kilometer van de zondagschool. Een persoonlijke topper! Voor in de zomer is het historische strandbad in Winterswijk de moeite waard. In Bredevoort kan in de Slingeplas gezwommen worden. Dit ligt naast het recreatiepark Twee Bruggen waar ook een openluchtzwembad is. Ook in Dinxperlo is er een openluchtzwembad en -vijver bij het Blauwe Meer.
Waar is de dichtstbijzijnde wellness?


Het subtropisch zwembad Bahia net over de grens in Duitsland heeft ook een uitgebreide sauna afdeling met eigen ingang en tien verschillende sauna’s. Ook bij Recreatiepark Twee Bruggen is er een sauna.
Kan ik ook paardrijden in de buurt?


Voor paardenliefhebbers is op minder dan een kilometer de Rijhal Aalten. De rijhal is opgezet als trainings- en cursuscentrum en is te huur voor iedereen die behoefte heeft aan een rijbaan en/of verwarmde cursusruimte. Op 4 km afstand is Hippisch Centrum De Achterhoek.
Waar kan ik klootschieten?


In de Achterhoek is klootschieten erg populair. Het is een teamsport waarbij je een bepaald parcours moet afleggen door middel van onderhands gooien van een kloot (bal) en wel in zo min mogelijk worpen. Klootschieten in Aalten is mogelijk bij: De Domme Aanleg, Partycentrum ’t Noorden, Camping Goorzicht, Manege De Achterhoek, De Groene Pleisterplaats, Café Bruggink, 't Voster Kleiduivenschietbaan Het Goor.

OVER VERVOER

Waar kan ik parkeren?


Er is parkeerruimte voor maximaal twee auto's. Vlakbij zijn openbare parkeerplaatsen bij picknickplaats Rensinkkamp aan de Veldweg.
Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?


We hebben plannen voor een laadpaal direct bij De Oude Zondagschool, de kabel ligt er al. Tot dan kun je je auto snel laden bij Netto Tank oplaadpunt bij de Jumbo in Aalten op ongeveer 2 km afstand. De laadpaal accepteert alle merken laadpassen en geeft een overzicht van de hoeveelheid elektriciteit.
Zijn er fietsen aanwezig?


Normaal gesproken staat er een eenvoudige damesfiets met versnellingen en herenfiets zonder versnellingen voor jullie klaar. Ook zijn er twee kinderzitjes voor aan het stuur en een kinderzitje voor achterop. Er is een afdakje voor het stallen van de fietsen. Voor lange fietstochten of als je er zeker van wil zijn dat er werkende fietsen aanwezig zijn, adviseren wij om je eigen fiets mee te nemen of tourfietsen te huren in Aalten. Op het treinstation van Aalten kun je een NS OV fiets of een elektrische fiets van Urbee huren.
Kan ik goed reizen met het OV in de Achterhoek?


De Achterhoek is goed bereikbaar met de trein vanuit Arnhem of Apeldoorn. Vanuit Arnhem loopt het spoor via Doetinchem naar Aalten, Winterswijk, Lichtenvoorde-Groenlo, Ruurlo, Zutphen naar Apeldoorn. Vanuit Aalten is er een internationale busverbinding naar de Duitste stad Bocholt, net over de grens. Als je met het OV wilt rondreizen dan is de combikaart Gaon wellicht iets voor jou. Dit is een voordelige 24 of 48 uur kaart voor alle Arriva treinen en bussen in de Achterhoek, in combinatie met een elektrische fiets van Urbee.

OVER CULTUUR

Waar kan een agenda voor evenementen vinden?


Op de website van de VVV kun je evenementen vinden in de directe omgeving. Ook op de website welkom in Aalten staan evenementen. Voor evenementen in de Achterhoek kun je kijken op de website van Achterhoek.nl en de agenda van Achterhoek Nieuws. Of kijk op de website van culturele vrijplaats de Koppelkerk.
Waar vindt ik cultuur tips?


Op de website van de VVV Aalten vind je uitgebreide informatie over musea, cultuur en erfgoed. Bredevoort is een voormalige heerlijkheid en vestingstadje. Nu is het een cultuur hotspot als boekenstad en met culturele vrijplaats De Koppelkerk.
Welke musea zijn er in de buurt?


Er is een speciale website met informatie over Achterhoekse musea. In de oude dorpskern van Aalten vind je het Nationaal Onderduikmuseum. In de oorlog zijn in gemeente Aalten een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. Dit museum vertelt het (over)leven in ongewone tijden. Dinxperwick, zo wordt het bijzondere tweelingdorp Dinxperlo in Nederland en Suderwick in Duitsland ook wel genoemd. Op de grens is een straat, één kant Duits en de andere kant Nederlands. Het Grenslandmuseum vertelt de bijzondere geschiedenis van dit dorp. In Winterswijk staat Villa Mondriaan, in het huis waar de schilder een groot deel van zijn jeugd heeft gewoond. Het museum heeft vroeg werk van de schilder. In Ruurlo is het Museum More, museum voor modern realisme. In Lievelde is Museum Erve Kots, een historisch openlucht museum. Net over de grens in de stad Bocholt is het Industriemuseum TextilWerk Bocholt.
Waar zijn de bijzondere (beelden) tuinen?


In de Heurne is zomers beelden- en grassentuin De Holtdrost op vijf kilometer van de Oude Zondagschool. Aan de Heegtweg 1 is ook een beeldentuin met uitkijktoren over de weilanden. Hier is ook Rustpunt De Maote. De tuin staat bekend als Beeldentuin Westerveld en is herkenbaar aan de verschillende zitjes en metalen kunstobjecten. Een paar honderd meter van De Oude Zondagschool bij Sondernweg 8 is de prachtige stiltetuin van Andri Langenberg. Je kunt door deze hele grote tuin met grote vijver wandelen. De tuin ligt om een oude historische boerderij. Heel bijzonder is de kapel in aanbouw, helemaal met oude bouwtechnieken. Ook in de buurt van Bredevoort aan ’t Veentje is er nog een beeldentuin.
Waar zijn de Achterhoekse wijngaarden?


Door nieuwe druivenrassen en de ontwikkeling van nieuwe vinificatietechnieken is wijnbouw mogelijk in de Achterhoek. Sinds het begin van deze eeuw is er een twintigtal wijngaarden in de Achterhoek, waar kwaliteitswijn wordt gemaakt. In Aalten is er Wijngoed de Hennepe, waar op afspraak of in de zomer op iedere woensdagmiddag een rondleiding en proeverij is. In het buurtschap Kotten in Winterswijk is Wijngaard De Reeborghesch. Jaarlijks is er in Aalten een wijnfeest naar Duits voorbeeld. Veel wijnbouwers in de Achterhoek zijn aangesloten bij Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers.

OVER ETEN EN DRINKEN

Kan ik een ontbijt bestellen?


Voor een verwenmomentje kun je een Aaltens ontbijtje bestellen via. Het ontbijt wordt op een afgesproken tijdstip bezorgd bij De Oude Zondagschool. Ook in het naastgelegen buurtschap IJzerlo is er een ontbijt bezorgservice.
Waar kan ik op zondagochtend verse broodjes halen?


Bakkerij Dobbelsteen is iedere zondag geopend van 8.30 uur tot 12.00 uur. Heerlijke verse Duitse broodjes, croissants en andere lekkernijen voor het ontbijt, om de dag te starten. Ook de Albert Heijn en Jumbo zijn zondagochtend geopend.
Wat zijn leuke cafés en goede restaurants?


Op de markt in Aalten zijn diverse er cafeetjes, bistro’s en restaurantjes. Een echt bruin eetcafé is oerkroeg Schiller, reeds honderden jaren oud en met een prima restaurant gedeelte. Meer upmarket is Herbergh d' Olde Marckt,heerlijk wild en goede wijn (vraag naar de bijzondere wijnen uit de kelder). Ook restaurant Krul, Stegers en de Geste zitten aan de markt Misschien wel het beste restaurant van Aalten is De Smidse, gelegen in een oude smederij. Heerlijk ongedwongen lunchen kun je bij Broeder en Zuster in Aalten. Ook bijzonder is eten op de boerderijrestaurant Op de Brusse, in nabijgelegen buurtschap De Heurne. Voor het authentieke buurtschap gevoel ga je naar Kulturhus Lintelo of Dorpshuus IJzerlo voor een heerlijke snack of broodje. In het mooie Bredevoort is er het middeleeuwse restaurant Bertram. Bredevoort heeft ook een eigen stadsbrouwerij, de Borghman, met een gezellig grand café. In Dinxperlo is Luck Café een leuk en trendy eetcafé. Bij Schloss Anholt inIsselburg (Duitsland) is het heerlijk wandelen maar ook eten in het restaurant. In Bocholt is er een groot aanbod van restaurants, van Duitse Imbiss tot zeer goede Italiaanse restaurants.
Wat kun je met kinderen goed uit eten?


Restaurants in De Achterhoek zijn in het algemeen heel relaxed met (kleine) kinderen. Probeer dus gerust ook een ander restaurant. Op 4 km afstand is het restaurant Het Noorden, met een speeltuin waar de historie meer dan 150 jaar teruggaat. Rondom de speeltuin rijdt een heuse trein waarin je rondjes kunt rijden. Ook pannekoek en hamburger restaurant is gegarandeerd een succes. Ook Suzies Farm super leuk om met kinderen te bezoeken. De gerechten worden bereid met verse producten van de eigen boerderij, zoals Achterhoekse os. Bij het restaurant is een leuke speeltuin met een boerderij thema en ook kun je boeren minigolf spelen. Ook in Lievelde is er een leuke Pannenkoekenboerderij.
Waar vind ik een theetuin?


In een paar minuten van de zondagschool ben je bij Theetuin Rensink (april t/m oktober), waar het heerlijk toeven is in de prachtige tuin onder het genot van een kop koffie en zelfgemaakte taart. Ook Theetuin Lerinkshof ligt in Lintelo en in Sinderen is Theetuin Natuurlijk Buiten. Ook in de buurt is Rustpunt De Maote aan de Heegtweg 1. De tuin staat bekend als Beeldentuin Westerveld en is herkenbaar aan de verschillende zitjes en metalen kunstobjecten. In de tuin kan genoten worden van walnotentaart met koffie of thee.
Waar kan ik winkelen?


Aalten heeft drie supermarkten en een redelijk aanbod van winkels. In de nabije omgeving (Winterswijk, 10 km en Bocholt, Duitsland, 10 km) is er een nog breder winkelaanbod met diverse grote winkelketens.
Waar vind ik lokale boerderijwinkels?


Op minder dan een kwartiertje lopen is de boerderijwinkel Lensink, met groente, eieren, eigen aardappelen en zelfgemaakte frieten. In de Heurne is Landwinkel Smits, veel lokale producten en aandacht voor duurzaamheid. Je kunt ook vooraf een Noabersbox bestellen met verse lokale producten en deze aan huis laten bezorgen. Bij Dinxperlo kan er verse boerderijmelk getapt worden bij Melktap De Beier. Als je dit vooraf bestelt staat de melk klaar voor je in de koelkast! In Lintelo is er de kersentuin De Wendelenhutte en Bert Lensink die in het seizoen verse groenten, eigen aardbeien en pompoenen verkoopt. Zie ook BinnensteBuiten afleveringen over de pompoenen van Bert. Boerderijzuivel van Wikkerink en op ijsboerderij Pietepol in het buitengebied van Winterswijk. Bij Theetuin ‘t Leerinkshof wordt biologisch rundvlees verkocht, net als bij Galloway Beweiding. Ook bij Vleesboerderij Oberink kan lokaal vlees worden gekocht.
Is er een goede markt?


In Dinxperlo is iedere vrijdag er nog een echte ouderwetse levendige weekmarkt, op fietsafstand van De Oude Zondagschool. Ook onze Duitse buren weten deze markt al van oudsher te vinden. De voertaal op de markt is dan ook vooral Duits!
https://marktdinxperlo.nl/

FAQ ∾ BOORDEVOL

PRAKTISCHE INFORMATIE

Familie Meerwijk

Fantastisch plekje. Het huis en contactloze ontvangst zijn perfect geregeld en we voelden ons meteen welkom. Reeën, hazen, fazanten en een bonte specht uit het keukenraam gezien. Een plek om goed geheim te houden!

1 mei 2021 00:00:00

‘’

2021

Elias en Mariëlle

Wat was het fijn op dit mooie plekje. Prachtig authentiek pand dat met veel liefde is verbouwd, maar ook met alle moderne voorzieningen. En dan een privébos als kers op de taart. We komen graag nog eens terug!

1 april 2021 00:00:00

‘’

2021

Jolanda

Weer genoten van het comfort van het huisje en de omgeving. Als je uit de Randstad komt en heel druk werk hebt, is dit een verademing. En de hond mag mee, dat is voor ons een must! Tot ziens!

1 april 2020 00:00:00

‘’

2020

GESCHIE​DENIS

Ruim zeventig jaar lang ging de jeugd uit het buurtschap Lintelo op zondag naar De Oude Zondagschool. Na heeft tijdelijk een gezin hier gewoond.

Lees meer over de geschiedenis

Cookies en Privacybeleid

Voor de beste gebruikservaring gebruiken we cookies. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je gegevens. 
Meer weten?

✦ erfgoed met een ziel  ✦ duurzaam   privé bos