Paviljoen Esch: een compact eco familiehuis


Wat is er al weer veel gebeurd sinds afgelopen november. We begonnen toen met plannen voor een geheel nieuw luxe eco vakantiehuis aan een eeuwenoud zandpad. Ruim een half jaar later, na vele uren kijken, luisteren, praten, meten, zoeken, denken en tekenen hebben we een ontwerp en een naam; Paviljoen Esch, een eco vakantiehuis passend bij het parkachtige karakter van de Koningsweg.




Op een bijzondere plek


Paviljoen Esch wordt een bijzondere vakantiewoning op een bijzondere plek. De Koningsweg is een voor Aaltenaren zeer bekende plek waar veel gewandeld en gefietst wordt. Een plek met super veel ruimte om huis, in het prachtige Nationaal Landschap, maar je bent ook zo op de Markt in Aalten. Paviljoen Esch wordt een compact duurzaam familiehuis, ideaal voor gezinnen met jonge kinderen die samen met opa’s en/of oma’s op vakantie gaan. Of voor een groep vriendinnen of vriendenstellen die een weekend weg gaan. Maar ook voor samengestelde gezinnen die wat meer ruimte nodig hebben maar wel op een bijzondere plek willen verblijven. Kortom, een heerlijk vakantiepaviljoen op een zeer ruim terrein.


Ook de gemeente Aalten ziet dat er behoefte is aan bijzondere plekjes voor mensen die graag verrast willen worden maar wel met luxe en grandeur. Net zoals onze gasten in De Oude Zondagschool.



We hebben meerdere malen goed overleg gehad met de gemeente, samen hebben we verkend wat er mogelijk is. We zijn dan ook blij dat de gemeente positief is over het ontwerp en dat we de komende maanden verder kunnen met de technische uitwerking.



Massief houtbouw


Eerst terug naar november, waar te beginnen met een nieuwe ontwerp? We hebben heel veel prachtige en inspirerende woningen bekeken. Met een leeg palet zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat is uniek maar toch passend? Wat is duurzaam maar toch licht en ruimtelijk? We vonden een startpunt toen we ons gingen verdiepen in massieve houtbouw van cross laminated timber of te wel CLT. Eigenlijk is dit de moderne opvolger van de blokhut met de gestapelde boomstammen.


Prefab CLT zijn hele grote houten lamellen uit vurenhout die in een fabriek kruislings worden verlijmd en helemaal op maat worden gezaagd. CLT heeft bijna geen naden en kieren en heeft een hoge luchtdichtheid.



CLT is niet alleen heel duurzaam maar ook een prachtig startpunt voor een strak eigentijds design. Bovendien is het supersterk met een lange levensduur, biobased en veel lichter dan steen. Al zoekende kwamen we het ene na het andere prachtige ontwerp tegen, zoals Schuur Driehoekshoeve op ons platform ECO logies. Hoewel er steeds meer belangstelling is voor CLT bouw in Nederland is het aanbod nog beperkt. Verrassend was dat de Aaltense architect Vincenth Schreurs één van de voorlopers is in Nederland met al een behoorlijk aantal uitgevoerde CLT prefab projecten. Hiermee was een samenwerking snel beklonken!


Het mooie van CLT is dat het CO2 uit de bomen voor decennia of zelfs eeuwenlang opslaat. Een gebouw kan hierdoor zelfs CO2 positief worden!



Paviljoen


De ruime plek en het zandpad geven je het gevoel in een park te zijn. Niet zo gek, als je bedenkt dat even verderop op de Koningsweg de prachtige natuurlijke begraafplaats Berkenhove ligt. Zo ontstond het idee voor een paviljoenachtig pand met veel licht. Het paviljoen komt meer in het midden te staan op de meest zonnige plek. Wat mooi is, is dat het paviljoen zo is ontworpen dat er geen duidelijke voor- en achterkant is. Aan alle kanten heb je straks prachtige doorkijkjes en kun je meteen naar buiten om deze prachtige plekjes buiten te ervaren.


De naam Paviljoen Esch verwijst naar de Aaltense Es. Een es is een hooggelegen akker op zandgronden. Deze plek ligt bovenop de es, zowel in de richting van het dorp als het buitengebied is er een fors verloop in hoogte.


Het langwerpige paviljoen heeft een inpandige berging en een souterrain voor extra leefruimte. Aan de linkerzijde van het paviljoen is er een hoge lichte living met woonkamer en keuken. Aan de rechterkant is op de verdieping een slaapkamer, badkamer en bergruimte. Daaronder in het lichte souterrain zijn twee ruime slaapkamers, een tweede douche, bijkeuken en berging. Op het dak boven de woonkamer komen verborgen zonnepanelen.


De vaste pergola die rondom het gehele paviljoen zit, zal in de toekomst mooi groen worden.


Inrichting terrein


Met veel plezier zijn we in de afgelopen maanden begonnen met kleine werkzaamheden op het terrein. Zo hebben we in de winterperiode een aantal dode bomen geveld en tientallen zaailingen geplant. Recent zijn we begonnen met het opknappen van de hekken en afrastering aan de Koningsweg. Ook gaan we in het najaar een heg planten langs de Koningsweg, zodat deze al lekker kan groeien. Zo leren we de plek steeds beter kennen en zien we de prachtige bomen zoals de tamme kastanje, walnoten, appel en kersenbomen groeien en bloeien door de seizoenen heen. We krijgen ook steeds meer ideeën hoe we het terrein verder kunnen inrichten zodat er een mooi natuurlijk geheel met het paviljoen ontstaat.


Benieuwd hoe Paviljoen Esch werkelijkheid wordt? Volgen ons via onze Aaltense instagram en facebook pagina's.